Alles voor Goud. Maar dan ook alles

(advertentie)

dinsdag 7 augustus 2012; Alles voor goud, de beste kansen voor een optimaal resultaat dat is toch wat elke sporter nastreeft. Het gaan voor de winst overstijgt alles. Ten minste dat zou je zeggen, maar klaarblijkelijk toch niet tijden de Spelen in Londen 2012. Pieter-Jan Postma liet zien hoe het moest, zeker voor brons zag hij nog een kans voor goud, hij nam zijn kans, ging er vol voor en eindigde vijfde en is er nog jaren ziek van. Niet zozeer dat hij nu geen medaille heeft, maar vooral omdat zijn missie mislukt is. Alles voor goud of goed ziek. Hulde Hulde en diep respect, alles voor goud.

Alles voor goud, jaren trainen en dan de ultieme kans pakken op het beste resultaat. Alles voor dat ene doel en als dat betekend dat je moet verliezen het zij zo dan verliezen we maar. In de Badminton voorrondes gebeurde dit. Een Chinees en een Koreaans teamwaren al geplaatst voor de volgende ronde en wilden niet van elkaar winnen omdat winst betekende een kwart finale tegen de topfavoriet ook uit China. Wat doe je dan als je nu door verlies China kan ontlopen tot en met de finale. Juist dat verlies je. Beide teams realiseerden dit en dat monde uit in een heel bizarre badmintonpot waar geen van de teams wilde winnen. Geweldig om te zien. Topsport op hoog nivo. Maar het publiek en de scheidsrechter werden woedend. Ook de partij na deze legendarische pot kreeg eenzelfde wending en ook hier riep iedereen boeh. Echt amazing dan realiseer je niet wat er op het spel staat. De kunst van verliezen is ook een skill. Resultaat: de vier teams werden uitgesloten van deelname. Schande Schande Schande. Voor het eerst werd bij het badminton een poulefase gehouden, ja dan kan je dit soort dingen verwachten. Doel is niet de poule te winnen doel is de Spelen te winnen. Als je daar voor moet verliezen het zij zo. Dat is topsport.

De coach van het Chinese badmintonteam heeft inmiddels excuses aangeboden. "We hebben ons niet professioneel gedragen als sporters en hebben de wedstrijd niet serieus genomen", zei Li Yongbo. "Als coach vind ik dat ik mijn excuses moet aanbieden aan de fans en kijkers in het hele land.".China vindt dat ook de spelers nog publiekelijk hun excuses moeten aanbieden. Ik vind dat deze coach onmiddellijk ontslagen moet worden en deze sporters als helden binnengehaald dienen te worden

Een soortgelijk geval gebeurde op de atletiek baan. Taoufik Makhloufi had zich gekwalificeerd voor de finale 1500 m en wilde zich helemaal focussen op die race waarop hij medaillekandidaat is . Hij was echter ook ingeschreven voor de 800m een afstand waar hij veel minder kans zo u hebben, bovendien speelden knieklachten hem parten. Echter zijn bond had hem niet uitgeschreven en hij werd daarom verplicht te starten. Te bizar voor woorden, maar de man ik kwestie verscheen aan de start, kwam uit het starblok en hield de benen stil na 200m. De IAAF sprak er schande van en deed de Algerijn in de ban voor de 1.500 meter wegens onsportief gedrag. Flikker toch op. Gelukkig kwam men bij zinnen en is de diskwalificatie teruggetrokken al is de reden te bizar. Het was ook niet het IOC die de man uitsloot het was de Atletiekbond. Maar de diskwalificatie werd teruggedraaid toen een arts van de organisatie aangaf dat Makhloufi's verklaring juist was.

Zo vlak voor de finale van het windsurfen hoorde ik alweer zoiets raar, Dorian van Rijsselberghe hoeft alleen maar op zijn plank te blijven staan en te finishen, maar dat schijnt niet genoeg te zijn, hij moet strijd tonen. Te belachelijk voor woorden. Gelukkig kan Dorian niet langzaam surfen en ligt hij weer 34654356 lichtjaar voor op de concurrentie, maar what the fuck... laat die man lekker een ererondje surfen en op drie uur binnenkomen als hij daar zin in heeft.

Wie zijn jullie om te bepalen wat moet en mag als sporters binnen de regels hun best doen voor hun ultieme Olympische droom.

(advertentie)

Rating: 3.9/5 (467 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Allerlaatste Terugblik op Londen 2012
woe 15 aug; Met de overdracht van de olympische vlag aan de burgermeester van Rio de Janeiro werden de 30ste Olympische Spelen in Londen officieel op zondag 12 augustus 2012 gesloten. De organisatie was nagenoeg vlekkeloos, het weer was redelijk, oranje supporters talrijk, maar hoe deden onze sporters het eigenlijk?

 

Het vuur is gedoofd. Tot in Sochi
din 14 aug; Wat een rare dag. Het Olympische vuur is gedoofd en het grote wachten is weer begonnen. Gevoel van leegte bekruipt me. Gelukkig heb ik heb eind van de Spelen groots gevierd gisteren en was ik laat wakker vandaag en hoefde niet lang te wachten om weer een glimp van de Olympiërs te zien bij de huldiging van vandaag in Den Bosch...
 

Herhaal herhaal herhaal. Ik word helemaal gek van de NOS
vr 10 aug; Te bizar. Ik snap de NOS al de hele spelen niet, maar ik moet er nu echt wat over kwijt. Ik noem de zender NED 1 ook al de hele spelen Intergraal1, Herhaling1, WeerTeLaat1 PratenOverSport1. De afkorting NOS zal wel slaan op Niet Op Spelen.
 

Ik wil ook goud
don 9 aug; Als Olympofiel viel het me vandaag op dat ik niet alleen vind dat sporters voor Goud moeten gaan, maar dat ook ikzelf voor minder geen genoegen neem. Brons en Zilver zijn natuurlijk prachtig en voor bijna iedereen een grote bekroning op vele jaren werk, maar als Olympofiel merk ik dat de jaren ook gaan tellen...
 

Er gait Goud boovm Grunn
zat 4 aug; Goud en Brons op de laatste dag van het zwemmen, Schuil en Nummerdor door naar de kwartfinales en dat is nog lang niet hun eindstation. De Nederlandse springruiters allemaal foutloos in de kwalificatie en met de wind in de zeilen gaan we ook rechtstreeks voor minstens 1 keer goud...