De nieuwe Olympische sporten

(advertentie)

maandag 9 augustus 2021; De Olympische Zomerspelen van Tokyo 2020 kenden een aantal nieuwe sporten. 3x3 Basketbal, Sportklimmen, Skateboarden, Branding Surfen en Honkal / Softbal als zijn de laatste niet echt nieuw beide sporten waren al eerder op de spelen en voor het laatst in 2008. Waren deze sporten nu een toevoeging op de spelen of een mislukt experiment.

3x3 basketbal schijnt de grootste stedelijk teamsport te zijn te wereld. Of die bewering klopt is lastig na te gaan, maar overal waar een hoepel hangt is het te spelen. Het is een van de meest moderne sporten die simpelweg ontstaan. In 1992 ging het door het leven als de streetbal competetion georganiseerd door Adidas. In 2007 was de sport demonstratie sport in de Asian indoor Games en Sinds 2010 is het al onderdeel van de jeugd Olympische Spelen. Ik denk dat het een goede toevoeging is op de spelen en mag wat mij betreft het gewone basketbal in zijn geheel vervangen. De sport is snel en flitsend en 3x3 wordt over de hele wereld gespeeld terwijl gewoon basketbal nu eenmaal een Amerikaanse sport is en ook nagenoeg altijd wordt gewonnen door Amerika. 3x3 is dat niet sterker nog Amerika plaatste zich niet door verlies tegen de bijna medaille winnaar Nederland.

Ook het Sportklimmen is een mooie toevoeging. Het Olympisch klimmen bestaat uit drie verschillende disciplines (die overigens niet afzonderlijk een medaille op kunnen leveren), speed, boldering en lead. Bij het speed onderdeel moet je zo snel mogelijk omhoog over een makkelijk parcours. Bij het bolderen moet een lastige puzzel worden opgelost om boven te komen en de lead is een lang parcours wat steeds moeilijker wordt en het de bedoeling is zo ver mogelijk te komen. De afwisseling en het feit dat de klimmers vaak specialist zijn op 1 specifiek onderdeel maakt de combinatie behoorlijk spannend. Wat mij betreft blijven we de sport zien.

Een sport die ik graag weer zie verdwijnen is het branding surfen. Het is dan weliswaar de moeder van alle board sporten met een hoop sporten die er uit ontstaan zijn zoals s het skimboarden, windsurfen, kitesurfen en wakeboarden, maar ook skateboarden en snowboarden. Hoewel het er spectaculair uit kan zien as de atleten een golf bevaren en grote spectaculaire sprongen maken was het eerlijk gezegd vrij saai. Er werd veel meer op een perfecte golf gewacht dan dat de golven bereden werden. Atleten hebben 30 minuten de tijd om hun kunsten te vertonen wat er op neer komt dat men vooral in zee dobbert te wachten… en daar zit je als kijken niet op te wachten. Komt bij dat het een jury sport is waarbij niet duidelijk werd wie waarom welke score kreeg.

In de oceaan zijn geen twee golven ooit hetzelfde, dus elke golf breekt anders en biedt een ander scorepotentieel. Een panel van vijf juryleden beoordeelt elke rit op basis van de "Judging Criteria". De criteria weerspiegelen de definitie van goed surfen en zijn gebaseerd op de belangrijkste elementen van inzet en moeilijkheidsgraad, innovatieve en progressieve manoeuvres, combinaties van grote manoeuvres, verscheidenheid aan manoeuvres en snelheid, kracht en stroom van de golf. In plaats van zoveel mogelijk golven te rijden of een groot aantal manoeuvres uit te voeren, zullen de atleten vaak zeer selectief zijn om golven te kiezen die de meest kritische secties bieden die beschikbaar zijn, in een poging de manoeuvre van de hoogste kwaliteit uit te voeren.

De manoeuvres hebben geen voorgeschreven scores en het verzamelen van punten hangt af van de algemene toepassing van de criteria op elke hele rit. Oftewel het is heel erg subjectief en daar hou ik helemaal niet van.

Een verre neef van het surfen is het skateboarden. Twee verschillende onderdelen waren op deze spelen. Street en park. Park is een grote bak met veel hobbels en hellingen en de rijders hebben 90 seconden om hun kunsten uit te voeren en krijgen daarna een score voor hun prestatie, wederom door onduidelijke jurering. Street heeft 2 runs door een parcours met trappen en relingen en daarna 5 losse truukjes op het board. Van de 7 onderdelen tellen de beste 4 en dat is je score. Maar ook bij het skateboarden lijkt het een beetje natte vingerwerk hoe de scores tot stand komen en daarmee niet kwantificeerbaar. Toch moet gezegd worden dat de gouden winnaars duidelijk betere ritten afleverden dan de nummer twee en drie. Wellicht dat dat ook komt omdat er een hoop ritten niet volledig werd afgerond door valpartijen waardoor het redelijk makkelijk was ook voor de leek om vast te stellen dat de winnaar ook echt het beste werk had geleverd. Ik ben nog in dubio of het echt een toevoeging is op de spelen. Je gaat me namelijk niet vertellen dat al het werk dat je in een Olympische titel moet steken zomaar vanzelf komt Bij vele sporten kost het jaren volle toewijding en tijd om op het niveau te komen dat je kampioen kan worden. Bij de dames street ging goud en zilver naar twee 13 jarige tieners en het gaat er bij mij niet in dat die full time dezelfde ontberingen en trainingen hebben moeten ondergaan voor hun prestatie als een Harrie Lavreyesen, een Sifan Hassan of een Abdi Nayeeye die maanden in een sauna heeft geleefd en getraind om om te kunnen gaan met de hitte.

Honkbal en Softbal waren al eerder op de spelen en deze keer weer terug. Het is een hele trage sport is die min of meer afhankelijk is van de kwaliteit van je werpers. Ik ben er nog niet over uit. Honkbal zoals nu gedaan is geen toevoeging. Hoe kan je nu een Olympisch toernooi houden met maar 6 landen. Of er zijn te weinig landen waar honkbal gespeeld word en in dat geval heeft het mijn inziens geen recht, maar ja honkbal is nu heel populair in Japan en daarom was het terug, ofwel het kwalificatie systeem deugd niet. Italië en Nederland waren bijvoorbeeld niet aanwezig terwijl beide landen al jaren Europese top zijn. Nederland als Europees kampioen dat won tijden het EK met 13-4 van Israël verloor een week later met 8-1 van ze. Helaas was dat net op het Olympisch kwalificatie toernooi. Nederland werd tweede en kreeg daarmee een herkansing op een toernooi met de Dominicaanse Republiek en Venezuela. Nederland kon net niet winnen van de DomRep en mocht niet naar Tokyo. Israël werd laatste en de DomRep pakte brons. Het grote nadeel van honkbal is dat iedereen van iedereen ten alle tijden kan winnen en dat kwalificatie toernooien heel weinig zeggend zijn. Zelfs in het heilige de heiligen de MLB zie je dat winnaars over 160 wedstrijden slecht een fractie boven de 50% van hun wedstrijden weten te winnen. Over lange tijd is et wel duidelijk wie beter is dan een ander, maar in een heel kort toernooi formaat zoals een kwalificatie toernooi is het een loterij afhankelijk van de vorm van de dag van je werpers. Hoewel honkbal een mooie sport is is het op deze manier geen schande dat het in Parijs niet meer terugkeert op de spelen. Softbal idem dito.

Oh help…. Dansen is al een heel subjectief iets, laat staan een sport. Over 3 jaar in Parijs hebben we breakdansen op het programma. Waarom…. Nog een jurysport… help!

(advertentie)

Rating: 3.3/5 (262 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Had het beter gekund, een kijkje door de zwaar Oranje bril
din 10 aug; Op een zevende plaats in het medaille klassement, beste van de Europese uni landen en 10x goud, 12 keer zilver en 14 keer brons waren dit een van de beste spelen ooit voor Nederland. Sydney was op zich beter omdat de telling uitgaat van hoeveelheid goud en dat was in 2000 12x en dus beter dan 10...

 

Wat moeten we met jury sporten
ma 9 aug; Tegenwoordig hebben elke spelen een motto, deze keer was het “Sneller, Hoger, Sterker”. Niet dat we iets met dat motto kunnen, maar in de ontwikkeling van sport gaat nu alles eenmaal sneller hoger en sterker dan in het verleden...
 

Meest succesvolle spelen voor Nederland
zon 8 aug; Ondanks dat de spelen wat stroef leken te beginnen, zie mijn blog over net niet, werden het toch de meest succesvolle spelen voor Nederland en ook voor België ooit. Maar liefst 36 medailles werden binnen gesleept waaronder 10 goud...
 

Net Niet
ma 26 jul; Het had alweer een feestdag moeten worden in Nederland, maar het werd het net niet.
 

Nog last van de jetlag
zon 25 jul; Het valt me nog wat tegen om in Japans tijdschema te komen en daarom toch weinig tijd om een leuke blog bij te houden. 18:00 naar ben, 01:20 de wekker en alle monitoren weer aanslingeren dan sport kijken tot na vieren in de middag...