Vooruitzichten op Nederlands succes

(advertentie)

woensdag 25 juli 2012; Hoewel het voetbaltoernooi al is begonnen met enkele voorrrondes is de opening van de 30ste olympische zomerspelen pas op vrijdag 27 juli. Na de sluitceremonie op 12 augustus zullen het wel weer de beste Spelen ooit worden zoals dat elke vier jaar wordt verkondigd. Dat boeit natuurlijk niemand, want wij willen gewoon Nederlandse medailles zien. Gelukkig stuurt het NOC-NSF geen ondermaatse atleten naar Londen, zodat bij elk evenement waar nederlanders aan meedoen er eremetaal te verdienen is. Op welke medelanders kunnen we rekenen?

Atletiek
De laatste kwalificatie voor een Olympische discipline had nog wat voeten in de aarde. De geweldige prestaties van de 4x100m ploeg op de EK met Churandy Martina, Patrick van Luijk, Brian Mariano en Giovanni Codrington werden pas op afgelopen maand gelopen en gelukkig gehonoreerd door het NOC. Een bronzen medaille op de OS 2012 lijkt het hoogst haalbare, daar de VS en Jamaica op eenzame hoogte verkeren. Stokjes doorgeven met 40km per uur blijft echter een lastige bezigheid, dus een foutje van een van deze twee grootmachten doet de kansen van het Nederlandse viertal op een medaille enorm stijgen, tot haast een zekerheid. Nu zelf ook nog goed wisselen...

Er lijkt zowaar een kleine atletiekopleving te zijn in Londen, want ook bij de vrouwen zijn er, zij het iets mindere, kansen voor de 4x100m en bij de marathon met Lornah Kiplagat en Hilda Kibet. Wereldkampioene bij de jeugd Dafne Schippers gooit tevens hoge ogen bij haar favoriete onderdeel de zevenkamp, maar heeft zij met de 4x100m en 200m niet een te druk programma voor de boeg?

Hockey
Bij het hockey doen traditiegetrouw zowel het vrouwenteam als mannenteam mee. Laatstgenoemde is niet meer zo dominant als eens (goud Atlanta 1996, goud Sydney 2000) en heeft in de aanloop interne problemen gehad met de uitvoerig besproken onenigheid tussen coach Paul van Ass enerzijds en topspelers Teun de Nooijer en Taeke Taekema anderzijds. Inmiddels is de Nooijer weer verenigd met de ploeg, maar het geeft wel te denken. De hockeydames lijken het stokje overgenomen te hebben. De knappe titel in Beijing prolongeren is het enige doel van coach Max Caldas. Aan de voorbereiding zal het niet liggen, want zelfs het fysieke gezichtsorgaan, de ogen, zijn niet onbewogen gebleven teneinde een beter overzicht en preciezere coordinatie te hebben.

Judo
Een andere discipline die typisch voor Nederland altijd medailles oplevert is Judo. Het zal eindelijk eens moeten gebeuren voor Henk Grol, die in de afgelopen Spelen het goud uit zijn handen zag vloeien toen hij voor Ippon ging, terwijl hij al voorstond. Zijn tegenstander, de Kazak Askhat Zhitkeyev, keerde de poging van de Groninger Grol echter om en zorgde ervoor dat hij slechts Brons won. Tijd voor revanche, want Henk Grol is goed, ernstig goed. Daarnaast mogen we zeker op een of meer medailles rekenen van Edith Bos, Elisabeth Willeboordse of de gebroeders Elmont. War!

Paardensport
In een andere contactsport, zij het dat er een zadel tussen ruiter en paard zit, de dressuur zijn de verwachtingen hooggespannen. Anky is zeker geen topfavoriet in de individuele proef, maar samen met Adelinde Cornelissen, Edward Gal en Patrick van der Meer vormen zij een uitstekend team om Duitsland (altijd Duitsland) het leven zuur te maken. Medailles gaan zeker vallen, nu nog het juiste kleurtje.

Schermen
Sinds lange tijd is er weer een Nederlandse schermer actief op het hoogste vlak. Afgaand op de recente resultaten (WK zilver 2011, EK zilver 2011) lijkt er voor Bas Verwijlen en zijn degen iets moois in het verschiet te liggen. Het zou echter ook zo mis kunnen gaan, want schermen is een kwestie van net iets eerder aantikken. Honderdsten van seconden bepalen vaak het verschil tussen eeuwige roem en verlies.

Turnen
O tempora o mores, o tijden o zeden, is een bekende uitspraak van Cicero. Waar zijn de goede tijden van het Nederlandse turnen gebleven? Suzanne Wammes (moeder), Verona van der Leur (model) hebben zich tijdig uit het gerommel van de Nederlandse turnbond en trainers ontworsteld. Ook dit jaar was het weer feest met twee meiden die allebeid voor hetzelfde plekje gingen. Eerst zou Wyomi Masela voor Nederland uitkomen op de brug met ongelijke liggers, de evenwichtsbalk en de individueel allround, omdat Celine van Gerner door een blessure geen wedstrijden kon turnen. Deze spande echter succesvol een kort geding aan en toonde hierna keurig vormbehoud. Sneu voor Masela, maar de beste gaat waarschijnlijk wel naar Londen. Hopelijk zijn er de komende keer in Rio meer afvaardigingen. Bij de mannen is er minder gemorrel, daar Epke Zonderland met kop en schouders boven alles en iedereen uitsteekt, nu Yuri van Gelder meer problemen met zichzelf heeft dan met de ringen. De keuze om een turner naar de OS te laten gaan is streng, maar dan heb je ook wat met Zonderland die toch wel bij de topfavorieten gerekend mag worden.

Volleybal
Een andere nostalgische discipline waarbij Nederland in het verleden de ene na de andere medaille haalde is het vollebal. Men heeft er geen zin in, aldus Toon Gerbrands laatst in Tour de Jour. Dit geldt gelukkig niet voor het beachvolley, waarbij Reinder Nummerdor en Richard Schuil tot de favorieten behoren. Ze lieten onlangs in het hoog aangeslagen toernooi van Klagenfurt nog zien waarom zij op de OS aanwezig zijn.

Zwemmen
Dan het zwemmen. De tijden van Inge en Pieter zijn echt voorbij en vervangers zijn er wel, maar van iets mindere kwaliteit dan deze twee unieke talenten. Tot nog toe dan, want de spelen zijn maar eens in de vier jaar en atleten kunnen zich in de tijd tussen twee Olympische Spelen ontwikkelen tot absolute wereldtoppers. Laten we hopen dat dit ook geldt voor Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk op zowel de individuele onderdelen als de estafette, waarin Nederland regerend Olympisch kampioen is (van Rooijen, Kromowidjojo, Dekker, Heemskerk, Veldhuis, Schreuder; 3.33,76).

Zeilen
Nederland is een land van de zee, maar lange tijd waren er geen serieuze medaillekandidaten voor het zeilen en surfen. Nu is het tij met Lobke Berkhout (470) en Dorian van Rijsselberghe (RS:X) als grote favorieten gekeerd. Van Rijsselberge is regerend wereldkampioen in een sport die erg hoge fluctuatie heeft, d.w.z. een verkeerd een zuchtje en je kansen zijn verkeken. Berkhout zit in een stevigere bak, de 470-klasse en heeft al op Olympisch (zilver 2008) en wereldniveau (WK 2005, 2006, 2007, 2009, 2010) bewezen de te kloppen vrouw te zijn.

Wielrennen
Wielrennen is een rare eend in de bijt. De olympische wegwedstrijd is niet een koers waar een wielrenner vier jaar lang naar uitkijkt, maar meer een wedstrijd zoals de driedaagse van de Panne ook een wedstrijd is. De Nederlandse afvaardiging (Langeveld, Gesink, Boom, Terpstra, Westra) resideert in een hotel vlakbij Boxhill en vertrekken vermoedelijk meteen uit het olympische geweld om zich voor te bereiden op komende wedstrijden (Ronde van Burgos, Vuelta). Er zijn kansen, maar niet erg groot.
Bij de dames echter is er nog nooit een zekerder gouden medaille (misschien de Holland 8 in Atlanta 1996) geweest dan degene die Marianne Vos op 29 juli gaat halen. Ze verliest eigenlijk nooit, maar is op wereldkampioenschappen al vijfmaal tweede geworden (ook de laatste keer in Kopenhagen was weer mensonterend). Ze zal erop gebrand zijn om te winnen, alleen over de streep.

(advertentie)

Rating: 4.3/5 (236 stemmen)

(advertentie)

Meer blogs

Allerlaatste Terugblik op Londen 2012
woe 15 aug; Met de overdracht van de olympische vlag aan de burgermeester van Rio de Janeiro werden de 30ste Olympische Spelen in Londen officieel op zondag 12 augustus 2012 gesloten. De organisatie was nagenoeg vlekkeloos, het weer was redelijk, oranje supporters talrijk, maar hoe deden onze sporters het eigenlijk?

 

Het vuur is gedoofd. Tot in Sochi
din 14 aug; Wat een rare dag. Het Olympische vuur is gedoofd en het grote wachten is weer begonnen. Gevoel van leegte bekruipt me. Gelukkig heb ik heb eind van de Spelen groots gevierd gisteren en was ik laat wakker vandaag en hoefde niet lang te wachten om weer een glimp van de Olympiërs te zien bij de huldiging van vandaag in Den Bosch...
 

Herhaal herhaal herhaal. Ik word helemaal gek van de NOS
vr 10 aug; Te bizar. Ik snap de NOS al de hele spelen niet, maar ik moet er nu echt wat over kwijt. Ik noem de zender NED 1 ook al de hele spelen Intergraal1, Herhaling1, WeerTeLaat1 PratenOverSport1. De afkorting NOS zal wel slaan op Niet Op Spelen.
 

Ik wil ook goud
don 9 aug; Als Olympofiel viel het me vandaag op dat ik niet alleen vind dat sporters voor Goud moeten gaan, maar dat ook ikzelf voor minder geen genoegen neem. Brons en Zilver zijn natuurlijk prachtig en voor bijna iedereen een grote bekroning op vele jaren werk, maar als Olympofiel merk ik dat de jaren ook gaan tellen...
 

Alles voor Goud. Maar dan ook alles
din 7 aug; Alles voor goud, de beste kansen voor een optimaal resultaat dat is toch wat elke sporter nastreeft. Het gaan voor de winst overstijgt alles. Ten minste dat zou je zeggen, maar klaarblijkelijk toch niet tijden de Spelen in Londen 2012...