(advertentie)

Olympische Spelen Londen 2012

Olympische Spelen Londen 2012
 

De Olympische Spelen Londen 2012

Olympische Spelen Londen 2012 De Olympische spelen van Londen worden gehouden van 27 juli tot en met 12 augustus. Tijdens deze twee weken zullen over meer dan 300 disciplines de medailles verdeeld worden door meer dan 10.000 atleten uit 204 landen.

De hoofdstad van het Verenigde Koninkrijk is de gastheer voor de 27e moderne Zomerspelen sinds 1896. Het is de derde keer dat Londen deze eer is gegund. In 1908 en 1948 vonden de Olympische Zomerspelen hier ook al plaats.
 

Terugblik op de Olympische Spelen Londen 2012

Terugblik Olympische Spelen Londen 2012 Terwijl ik naar de opening van het voetbalseizoen zit te kijken bedenk ik me dat het afkickprocess weldra zal beginnen. Ik houd niet eens van voetbal. De spelen zijn ten einde, de moderne vijfkamp voor vrouwen is afgelopen en alle heren balsporten hebben hun finales gehad. 19 dagen 12 uur per op gemiddeld vijf schermen tegelijk alles volgen achter de rug. Nu nog een korte eindsprint naar de sluitingsceremonie en mijn Olympische marathon zit er weer op.

Drie weken lang pure topsport met hier en daar een vleugje onzin. Hoewel de oefening met de bal erg plezierig was om naar te kijken is ritmische gymnastiek natuurlijk geen sport, net als het synchroon zwemmen waar men tegenwoordig al voor het zwemmen met een een of andere silly walk het bad betreed waarop het Institue off silly walks ernstig jaloers zou zijn, indien het werkelijk zou hebben bestaan.

Waar de scheidslijn ligt is natuurlijk erg wazig, want ook deze dames zijn dag en nacht bezig met hun vak, maar waarom zijn sporten als rugby, golf, darten, salsa dansen, korfbal, motorcross, paardracen al dan niet met een karretje, dammen bridgen,schaken geen Olympische sporten? Er zit heel wat meer skill in het bridgen dan een hoepeltje vangen op muziek. En ik kan het weten want voor de Olympische afkick kijk ik op BridgeBaseOnline al weer naar de mindgames Olympiade in afwachting op de Vuelta die aanstaande zaterdag van start gaat

Terug naar Londen

Mooie opmerkelijke international gouden prestaties , waren ook de Britse dubbelslag op de 5 en 10 kilometer atletiek van Mo Farah, de 18e, 19e, 20e, 21e en 22e medaille van Phelps die zijn Olympisch totaal op 18x goud, 2x zilver en 2x goud heeft gebracht en daarmee de meest gedecoreerde Olympiër ooit is geworden. Dat lukt natuurlijk alleen in sporten waarin je vaker dan eenmaal keer goud kan winnen. Brit Ben Ainsile wordt voor de 5e keer op rij goud bij de Finn klasse zeilen nadat hij zijn carrière was begonnen met een zilveren medaille. Uiteraard moet de ene gouden medaille van Oeganda ook genoemd worden, Stephen Kiprotich won de marathon voor de Keniaanse overmacht. Wat zou een stukje over Olympische gouden hoogtepunten zijn zonder Usain Bolt die voor de tweede keer op rij Goud pakte op de 100m, de 200m en de 4x100m en heeft daarmee werkelijk elke sprinter uit het verleden definitief uit de boeken gelopen als het gaat om wie de grootste beste of whatever is. En hoe kan ik de 1:40.91 op de 800 meter vergeten en die 15 jarige Hongaarse zwemster en al dat Engelse succes op de wielerbaan om nog maar te zwijgen over het magistrale afscheid van Vino
 

Het Nederlands Olympisch succes

Gouddelver Ranomi Londen 2012 Terug naar Londen 2012. Qua Nederlanders is een van de opmerkelijkste winnaars van de Spelen natuurlijk Epke Zonderland. Olympisch goud op een turnonderdeel met een score die nog op geen enkele onderdeel ooit zo hoog is geweest. De emotie van Hans van Zetten in het begeleidende commentaar zal er net zo gegroefd blijven zitten als het “Nederland gaat goud winnen Jan”toen Rienk en Florijn in de twee bij het roeien goud wonnen in een grijs verleden. “En hij staat en ik sta ook”. Tot tranen geroerd is dit een turnoefening die ik niet snel zal vergeten.

Natuurlijk is de dubbelslag van Ranomi op de korte zwemnummers ook ongeëvenaard en gouden medailles met elkaar vergelijken is nog lastiger dan appels met peren. Die gouden medaille van Marianne Vos was een hele emotionele, als wielerliefhebber en bewonderaar van de uitzonderlijke exceptie (ja dat is dubbelop, maar zo erg is het) is Marianne nu eenmaal een fenomeen die gisteren natuurlijk ook gewoon goud had gewonnen bij het mountainbiken als ze was opgestapt. Niet te vergeten , maar weinig van gezien, wegens geen uitzending van al het zeilen was de superieure overmacht van Dorian van Rijsselberghe bij het plankzeilen. Zo erg dat bij de volgende Spelen in Rio Dorian moet gaan kitesurfen om zijn titel te kunnen 'prolongeren'. Tot slot de dameshockey gouden prolongatie, super, maar ik kan niet verliefd zijn op alle hockeydames tegelijk.

Adelinde Cornelissen, Gerco Schreuder en de Nederlandse springploeg wonnen zilver, net als Marit Bouwmeester, de Hockeyheren en de dames estafetteploeg zwemmen. Deze hadden maar zo allemaal goud kunnen zijn. Cornelissen miste goud omdat het een jurysport betreft, de zwemsters waren vier jaar ongeslagen en de Hockyheren hadden in de poulefase al met gemak van Duitsland gewonnen. Alleen de spingruiterplakken lijken een echte overwinning in plaats van het verlies van goud. Het team was al 2 jaar niet echt in vorm en liet pas recent in Rotterdam weer wat zien. Pieken op het juiste moment, noemen we dat.

Bij het brons waren er deze keer meer winnaars dan verliezers. Dat Grol volledige stuk zat na zijn brons is natuurlijk typisch Grol, maar zoals hij zelf al aangaf was hij ook niet in vorm en dan pak je geen goud in een goed veld. Het brons voor Laura Smulder (BMX), Tean Mulder (Keirin), Marleen Veldhuis (50m), Edith Bosch (judo) de dames 8 (roeien) en Westerhof/Berkhout (zeilen) , dressuur maar in het bijzonder Anky van Grunsven waren geweldige bekroning voor jaren lange inspanning of in het geval van Smulders een super aanmoedigingspremie om er over 4 jaar echt te staan.

Ik heb drie weken heerlijk genoten, topsport, topdrama en kan niet wachten tot de winterspelen in Sochi en de volgende zomerspelen in Rio.
 
Goodbye LondonMet de overdracht van de olympische vlag aan de burgermeester van Rio de Janeiro werden de 30ste Olympische Spelen in Londen officieel op zondag 12 augustus 2012 gesloten. De organisatie was nagenoeg vlekkeloos, het weer was redelijk, oranje...
 
Het vuur is gedoofd. Tot in SochiWat een rare dag. Het Olympische vuur is gedoofd en het grote wachten is weer begonnen. Gevoel van leegte bekruipt me. Gelukkig heb ik heb eind van de Spelen groots gevierd gisteren en was ik laat wakker vandaag en hoefde niet lang te wachten...
 
Uitzending gemistTe bizar. Ik snap de NOS al de hele spelen niet, maar ik moet er nu echt wat over kwijt. Ik noem de zender NED 1 ook al de hele spelen Intergraal1, Herhaling1, WeerTeLaat1 PratenOverSport1. De afkorting NOS zal wel slaan op Niet Op Spelen.
 
FacebookTwitterGoogle+
Medailleklassement Londen 2012
goud spelen Sochi 2014zilver spelen Sochi 2014brons spelen Sochi 2014
1eVerenigde StatenVerenigde Staten46  29  29
2eChinaChina38  27  23
3eGroot-BrittanniGroot-Brittannië29  17  19
4eRuslandRusland24  26  32
5eZuid-KoreaZuid-Korea13  8  7
6eDuitslandDuitsland11  19  14
7eFrankrijkFrankrijk11  11  12
8eItaliItalië8  9  11
9eHongarijeHongarije8  4  6
10eAustraliAustralië7  16  12
13eNederlandNederland6  6  8
60eBelgiBelgië0  1  2

Komplete Medailleklassement

Aantal sporten
Ceremonies
Ceremonies
Atletiek
Atletiek
Badminton
Badminton
Basketbal
Basketbal
Boksen
Boksen
Boogschieten
Boogschieten
Gewichtheffen
Gewichtheffen
Handbal
Handbal
Hockey
Hockey
Judo
Judo
Kanovaren
Kanovaren
Moderne Vijfkamp
Moderne Vijfkamp
Paardensport
Paardensport
Ritmische gymnastiek
Ritmische gymnastiek
Roeien
Roeien
Schermen
Schermen
Schieten
Schieten
Schoonspringen
Schoonspringen
Synchroonzwemmen
Synchroonzwemmen
Taekwondo
Taekwondo
Tafeltennis
Tafeltennis
Tennis
Tennis
Trampoline
Trampoline
Triathlon
Triathlon
Turnen
Turnen
Voetbal
Voetbal
Volleybal
Volleybal
Waterpolo
Waterpolo
Wielrennen
Wielrennen
Worstelen
Worstelen
Zeilen
Zeilen
Zwemmen
Zwemmen

(advertentie)

Rating: 3.9/5 (1257 stemmen)

Olympisch Programma Londen 2012
Weetjes OS Londen 2012
(advertentie)
Updates